Voorwaarden competitiegroep

Hieronder vindt u een overzicht van de streeftijden en doelen per groep. Indien doel niet bereikt wordt, zal een zwemmer verwezen worden naar een recreatieve groep. Het trainersteam beslist hierover.

Groep Toekomst

Deze zwemmers worden voorbereid om aan officiële wedstrijden mee te doen en doen 3 trainen per week. Afhankelijk van de leeftijd van de zwemmer wordt er gedurende 1u of 1u30 getraind.

Zwemmers van 9 en 10 jaar kunnen hier een vergunning krijgen mits het volgende na te streven:

 • Aanwezigheid van 90%
 • 8x 50m benen crawl kunnen volhouden met vertrektijd 1.30”.
 • 400m crawl zwemmen met rolkeerpunten in een tijd van 7’
 • 100m wisselslag zwemmen in 3’

Extra trainingen tijdens schoolvakanties van 10u tot 11u(of 11u30) zijn zeker aan te raden.

Een zwemmer die een 2e sport doet in competitieverband kan geen zwemvergunning krijgen.

Zwemmers/instappers van 11 jaar die competitie wensen te doen zullen over een  termijn van maximum 10 maanden de bovenstaande streefdoelen moeten behalen om een vergunning te krijgen.

Groep Isabelle

Als een zwemmer beschikt over de nodige technische en mentale bagage komt hij/zij in deze groep terecht. Hier wordt minstens 4 keer per week getraind. Er kruipt heel wat energie in periodisering en het opstellen van trainingsschema’s. Als een zwemmer geen 4 x per week traint, dan heeft deze planning geen nut en wordt de zwemmer verwezen naar een recreatieve groep.

Dit zijn de streefdoelen:

 • Een gemiddelde van 5 uur per week halen gedurende periodes van 4 maand
 • Tijdens schoolvakanties 2 extra trainingsweken naar keuze met minimum 3 trainingen.
 • 8x 100 benen crawl kunnen volhouden met vertrektijd 2.30”
 • Streeftijden halen voor 400m vrije slag, 200m wisselslag en twee 100m’s -> tijd =’limieten eend” leeftijd -1jaar. Zie limieten & AZL tijden

Zwemmers/instappers van 12 jaar die competitie wensen te doen zullen over een  termijn van maximum 10 maanden de bovenstaande streefdoelen moeten behalen om een vergunning te krijgen.

Groep Dries

Als een zwemmer beschikt over de nodige technische en mentale bagage  komt hij/zij in deze groep terecht. Hier wordt minstens 5 keer per week getraind.

Dit zijn de streefdoelen:

 • Een gemiddelde van 6 uur per week halen gedurende een periode van 4 maanden
 • Tijdens schoolvakanties 3 extra trainingsweken naar keuze met minimum 3 trainingen.
 • 8x 100 benen crawl met vertrektijd 2.15”
 • Streeftijden halen voor 400m vrije slag, 200m wisselslag en twee 100m’s -> tijd =’limieten eend” leeftijd -1 jaar. Zie limieten & AZL tijden.

Elke zaterdag kan er in Aalst getraind worden van 9 tot 11u. Sterk aan te bevelen.

Groep Annie

In deze groep komen de zwemmers die vooral ambitie tonen om de zwemsport op de 1e plaats te zetten en komen elke dag trainen..

Van deze zwemmers verwachten we dat ze minimaal een uithouding set van 10x 100m crawl kunnen volhouden met vertrektijd van 1’30.

Dit zijn de streefdoelen:

 • Een gemiddelde van 7 uur per week halen gedurende een periode van 4 maanden
 • Tijdens schoolvakanties 3 extra trainingsweken naar keuze met minimum 4 trainingen.
 • 8x 100 benen crawl met vertrektijd 2’
 • Streeftijden halen voor 400m vrije slag, 200m wisselslag en twee 100m’s -> tijd =’limieten eend” leeftijd -1jaar. Zie Limieten & AZL tijden.

Zaterdag kan er in Aalst getraind worden van 9 tot 11u. Sterk aan te bevelen.

Droogtrainingen

Landtrainingen zijn niet meer weg te denken in de zwemsport. Je traint er onder andere je lenigheid, coördinatie, stabiliteit en mobiliteit mee. Ook letselpreventie  en krachttraining komen aan bod. Om tot een degelijk zwemniveau te evolueren zijn ook deze trainingen een must binnen de hedendaagse zwemcompetitie en dus verplicht voor iedereen.

Voor elke training is 10 minuten opwarming alsook 10 minuten stretchen na de training verplicht. Enkel indien een zwemmer op tijd komt en de opgegeven oefeningen correct uitvoert, zal hij/zij aangevinkt worden in de aanwezigheidslijsten.

Verwittig steeds (min 24u) op voorhand de trainer indien je niet aanwezig kunt zijn op een of meer zwemtrainingen en/of droogtrainingen.

Deelname aan wedstrijden

De dag vóór een wedstrijd is een verplichte training.

De club betaalt het inschrijfgeld voor elke wedstrijd. Indien een zwemmer zonder medische redenen forfait geeft, zal deze het inschrijfgeld integraal terugstorten aan de club.

Indien een zwemmer niet aanwezig is op minstens 80% van de vooraf afgesproken trainingen vóór een belangrijke zwemwedstrijd, zal hij/zij niet deelnemen aan betreffende wedstrijd. Behalve omwille van medische redenen zal deze het inschrijfgeld eveneens integraal terugstorten aan de club.

Oudercontacten

Begin januari en september zullen de ouders uitgenodigd worden via een cally om het zwemtraject van hun kind(eren) te bespreken.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te gebruiken, accepteert u het gebruik van cookies.