Hieronder vindt u een overzicht van alle voorwaarden per groep om lid te mogen zijn van een competitiegroep. Indien niet aan alle voorwaarden voldaan wordt, zal een zwemmer verwezen worden naar een recreatieve groep.
Groep Thomas
Indien een zwemmer kiest voor competitie is dit de 1e groep waar hij/zij in terecht komt. Daar wordt er verplicht 3x per week getraind gedurende 1 uur.
Na het slagen van de test, bestaande uit 400m vrije slag en 100m wissel, is hij/zij klaar om een zwemvergunning te krijgen. Vanaf nu kan er ingeschreven worden voor officiële wedstrijden, minimum 5 per jaar.
Extra trainingen tijdens schoolvakanties van 10u tot 11u zijn zeker aan te raden.
Groep Isabelle
Als een zwemmer beschikt over de nodige technische en mentale bagage en bovendien laat zien dat hij/zij minstens 1 training van 1u30 aankan, komt hij/zij in deze groep terecht. Hier wordt minstens 4 keer per week getraind. Er kruipt heel wat energie in periodisering en het opstellen van trainingsschema’s. Als een zwemmer geen 4 x per week traint, dan heeft deze planning geen nut en wordt de zwemmer verwezen naar een recreatieve groep
Extra trainingen tijdens schoolvakanties van 10u tot 11u30 gedurende 2 of 3 dagen per week zijn zeer sterk aan te bevelen.
Groep Dries
Als een zwemmer beschikt over de nodige technische en mentale bagage en bovendien laat zien dat hij/zij minstens 1 training van 2u aankan, komt hij/zij in deze groep terecht. Hier traint hij/zij minstens 5 keer per week.
Het trainersteam beslist wie eventueel in aanmerking komt om over te gaan naar een volgende groep. Het aantal aanwezigheden, maturiteit, leeftijd, wedstrijdresultaten en technische vaardigheden van de zwemmer zijn hierbij bepalend. Na elke vakantie wordt er geëvalueerd.
Extra trainingen tijdens schoolvakantie van 10u tot 12u gedurende 3 of 4 dagen per week zijn zeer sterk aan te bevelen.
Zaterdag kan er in Aalst getraind worden van 9 tot 10u30 met schema.
Groep Annie
In deze groep komen de zwemmers die zich geleidelijk aan willen engageren om elke dag te komen. Zij tonen vooral ambitie om de zwemsport op de 1e plaats te zetten en komen elke dag trainen..
Van deze zwemmers verwachten we dat ze minimaal een uithouding set van 10x 100m crawl kunnen volhouden met vertrektijd van 1’30.
Tijdens schoolvakanties wordt er elke dag getraind van 10u tot 12u, Zeer sterk aan te bevelen.
Zaterdag kan er in Aalst getraind worden van 9 tot 11u met schema.
Droogtrainingen
Landtrainingen zijn niet meer weg te denken in de zwemsport. Je traint er onder andere je lenigheid, coördinatie, stabiliteit en mobiliteit mee. Ook letselpreventie en krachttraining komen aan bod. Om tot een degelijk zwemniveau te evolueren zijn ook deze trainingen een must binnen de hedendaagse zwemcompetitie en dus verplicht voor iedereen.
Voor elke training is 10 minuten opwarming alsook 10 minuten stretchen na de training verplicht. Enkel indien een zwemmer op tijd komt en de opgegeven oefeningen correct uitvoert, zal hij/zij aangevinkt worden in de aanwezigheidslijsten.
Verwittig steeds (min 24u) op voorhand de trainer indien je niet aanwezig kunt zijn op een of meer zwemtrainingen en/of droogtrainingen.
Deelname aan wedstrijden
De dag vóór een wedstrijd is een verplichte training.
De club betaalt het inschrijfgeld voor elke wedstrijd. Indien een zwemmer zonder medische redenen forfait geeft, zal deze het inschrijfgeld integraal terugstorten aan de club.
Indien een zwemmer niet aanwezig is op minstens 80% van de vooraf afgesproken trainingen vóór een belangrijke zwemwedstrijd, zal hij/zij niet deelnemen aan betreffende wedstrijd. Behalve omwille van medische redenen zal deze het inschrijfgeld eveneens integraal terugstorten aan de club.
Oudercontacten
Begin januari en september zullen de ouders uitgenodigd worden via een cally om het zwemtraject van hun kind(eren) te bespreken.