Voorwaarden competitiegroep

Hieronder vindt u een overzicht van alle voorwaarden per groep om lid te mogen zijn van een competitiegroep. Indien niet aan alle voorwaarden voldaan wordt, zal een zwemmer verwezen worden naar een recreatieve groep.

Toekomst: instappers

Indien een zwemmer kiest voor competitie komt hij/zij in “de toekomst” terecht. Daar wordt er verplicht 3x per week getraind gedurende 1 uur. Deze groep wordt voorbereid op competitief zwemmen.

Na het slagen van de test, bestaande uit 400m vrije slag en 100m wissel, is hij/zij klaar om een zwemvergunning te krijgen. Vanaf nu kan er ingeschreven worden voor officiële wedstrijden, minimum 5 per jaar.

Extra trainingen tijdens schoolvakanties van 10u tot 11u (alleen op vrijdag) zijn zeker aan te raden.

Deelname aan Paco wedstrijden zijn sterk aan te bevelen.

Groep Isabelle

Als een zwemmer beschikt over de nodige technische en mentale bagage en bovendien laat zien dat hij/zij minstens 1 training van 1u30 aankan, komt hij/zij in deze groep terecht. Hier traint hij/zij minstens 4 keer per week. Er kruipt heel wat energie in periodisering en het opstellen van trainingsschema’s. Als een zwemmer geen 4 x per week traint, dan heeft deze planning geen nut en wordt de zwemmer verwezen naar een recreatieve groep

Extra trainingen tijdens schoolvakanties van 10u tot 11u30 gedurende 2 dagen per week zijn zeer sterk aan te bevelen.

Groep Dries

Als een zwemmer beschikt over de nodige technische en mentale bagage en bovendien laat zien dat hij/zij minstens 1 training van 2u aankan, komt hij/zij in deze groep terecht. Hier traint hij/zij minstens 4 keer per week.

Het trainersteam beslist wie eventueel in aanmerking komt om over te gaan naar een volgende groep. Het aantal aanwezigheden, maturiteit, leeftijd,  wedstrijdresultaten en technische vaardigheden van de zwemmer zijn hierbij bepalend. Na elke vakantie wordt er geëvalueerd.

Extra trainingen tijdens schoolvakantie van 10u tot 12u gedurende 3 dagen per week zijn zeer sterk aan te bevelen.

Zaterdag kan er in Aalst getraind worden van 9 tot 10u30 met schema.

Groep Annie

In deze groep komen de zwemmers die zich geleidelijk aan willen engageren om elke dag te komen. Zij tonen vooral ambitie om de zwemsport op de 1e plaats te zetten. Een minimum van 5 trainingen per week zijn hier verplicht.

Van deze zwemmers verwachten we dat ze minimaal een uithouding set van 10x 100m crawl kunnen volhouden met vertrektijd van 1’30.

Tijdens schoolvakanties wordt er elke dag getraind van 10u tot 12u, zeer sterk aan te bevelen.

Zaterdag kan er in Aalst getraind worden van 9 tot 11u met schema.

Droogtrainingen

Landtrainingen zijn niet meer weg te denken in de zwemsport. Je traint er onder andere je lenigheid, coördinatie, stabiliteit en mobiliteit mee. Ook letselpreventie  en krachttraining komen aan bod. Om tot een degelijk zwemniveau te evolueren zijn ook deze trainingen een must binnen de hedendaagse zwemcompetitie en dus verplicht voor iedereen.

Voor elke training is 15 minuten opwarming alsook 15 minuten stretchen na de training verplicht.

Verwittig steeds (min 24u) op voorhand de trainer indien je niet aanwezig kunt zijn op een of meer zwemtrainingen en/of droogtrainingen.

Oudercontacten

Begin januari en september zullen de ouders uitgenodigd worden via een doodle om het zwemtraject van hun kind(eren) te bespreken.