Open water

Open water zwemmen is die tak van de zwemsport waarbij wedstrijden worden georganiseerd in meren, rivieren, kanalen, in zee… In België kan je in competitieverband (met een licentie) of recreatief deelnemen.

Na iedere competitiewedstrijd in België vindt er een ‘jogging’ plaats (meestal 500m). Voor de jogging dien je niet over een wedstrijdvergunning te beschikken of aangesloten te zijn bij een club. Kinderen onder 12 jaar kunnen hier ook al eens proeven van open water zwemmen, maar moeten begeleid zijn van een volwassene.

Zwemmen in open water verschilt van zwemmen in een zwembad; je moet rekening houden met de weersomstandigheden (zon, regen, golfslag, …) en met de tegenstanders. Je gaat in een rechtstreekse strijd met de tegenstanders en soms is het nodig om tactisch te zwemmen. Ook vraagt het een lichte aanpassing in je stijl: je moet voorwaarts kijken om de goede richting uit te gaan en je hebt niet altijd een koord die je kan volgen…

Belgisch en Vlaams Kampioenschap

Het Belgisch Kampioenschap en het Vlaams Kampioenschap worden georganiseerd onder de vorm van een regelmatigheidscriterium. Bij elke wedstrijd vallen punten te verdienen en wie aan het einde van het seizoen (na een tiental wedstrijden) het meeste punten heeft verdiend, is kampioen.

Er worden wedstrijden georganiseerd vanaf 11 jaar in korte (1km-2km) en lange afstand (3km of 5km) en dit in schoolslag of vrije slag. Hier wordt een klassement opgemaakt per categorie (benjamins, miniemen, kadetten, …). Het Belgisch Kampioenschap marathonzwemmen (10km) kan vanaf 15 jaar en wordt in één wedstrijd beslist.

Open water bij AZL

Bij AZL hebben we al een lange traditie in open water zwemmen. We hebben een specifieke sportsecretaris en afgevaardigde voor deze wedstrijden.

Om aan open water deel te nemen, heb je een voorgenummerde badmuts en competitievergunning nodig. De badmuts kost € 8 en wordt aangekocht via de club. Aan het begin van het seizoen ontvang je hierover een mail van onze verantwoordelijke. Je kan ook zwemmen met een los nummer, dit kost € 1,5 en wordt op de wedstrijd zelf betaald.

We voorzien geen speciale training voor de open water zwemmers. In principe kan elk lid van AZL deelnemen aan open water, vraag eventueel jouw trainer om meer informatie of specifieke voorbereidingstrainingen. af en toe worden er open water Paco-wedstrijden georganiseerd. Zo kunnen zwemmers (zonder licentie) tussen 6 en 12 jaar ook eens proeven van het zwemmen in open water.

Ben je een nieuw lid? Dan kan je, indien gewenst, aansluiten bij de Sportzwemmers of louter lid worden om een competitievergunning te verkrijgen.

Indien je aansluit bij de Sportzwemmers, betaal je € 170 lidgeld per jaar. Indien je enkel lid wordt voor de competitievergunning, betaal je geen lidgeld en enkel de vergunning (€ 35). Meer informatie over wat inbegrepen is en hoe je kan betalen, vind je op onze Lidgeld-pagina.

Brochure 2023

Hieronder vind je de brochure voor open water 2023. Voor vragen kan je altijd terecht bij openwater@aquariuslebbeke.be.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te gebruiken, accepteert u het gebruik van cookies.