Open Water

Open water zwemmen is die tak van de zwemsport waarbij wedstrijden worden georganiseerd in meren, rivieren, kanalen, in zee, …

In België kan je in competitieverband mee zwemmen met een licentie of recreatief mee zwemmen.

Na iedere competitiewedstrijd in België vindt er immers een ‘jogging’ plaats (meestal 500m). Voor de jogging dien je niet over een wedstrijdvergunning te beschikken of aangesloten te zijn bij een club. Kinderen onder 12 jaar kunnen hier ook al eens proeven van open water zwemmen, maar moeten begeleid zijn van een volwassene.

Zwemmen in open water verschilt van zwemmen in een zwembad; je moet rekening houden met de weersomstandigheden (zon, regen, golfslag, …) en met de tegenstanders. Je gaat in een rechtstreekse strijd met de tegenstanders en soms is het nodig om tactisch te zwemmen. Ook vraagt het een lichte aanpassing in je stijl: je moet voorwaarts kijken om de goede richting uit te gaan en je hebt niet altijd een koord die je kan volgen…

Belgisch en Vlaams Kampioenschap

Het Belgisch Kampioenschap en het Vlaams Kampioenschap worden georganiseerd onder de vorm van een regelmatigheidscriterium. Bij elke wedstrijd vallen punten te verdienen en wie aan het einde van het seizoen (na een tiental wedstrijden) het meeste punten heeft verdiend, is kampioen.

Er worden wedstrijden georganiseerd vanaf 11 jaar in korte (1km-2km) en lange afstand (3km of 5km) en dit in schoolslag of vrije slag. Hier wordt een klassement opgemaakt per categorie (benjamins, miniemen, kadetten, …). Het Belgisch Kampioenschap marathonzwemmen (10km) kan vanaf 15 jaar en wordt in één wedstrijd beslist.

AZL en Open Water

In onze club hebben we al een lange traditie in open water zwemmen. We hebben een specifieke sportsecretaris en afgevaardigde voor deze wedstrijden. Inschrijven gebeurt voor de leden via de website, na betaling van de deelnamekosten. Bijzonder aan open water wedstrijden is dat je enkel kan deelnemen aan competitie open water met een genummerde badmuts die door KBZB wordt aangeleverd. Laat het ons tijdig weten: wij zorgen voor een vast nummer.

Interesse? Vraag gerust info aan de bestuursleden of trainers.